despre psihoterapie

Psihoterapie este un tratament colaborativ bazat pe relația dintre o persoană și un terapeut. În cadrul terapiei, terapeutul crează un mediu sigur prin intermediul acceptării necondiționate, confidențialității. În cadrul acestui mediu sigur, într-o manieră colaborativă, dificultățile trăite de persoană sunt abordate prin discuții, prin exerciții experiențiale și fișe de lucru, prin experimente realizate în afara ședințelor terapeutice. Conținutul acestor ședințe depinde în mare măsură de nevoile și dificultățile persoanei, dar și de abordarea terapeutică folosită (exemple ar fii: terapia schemelor, terapia prin acceptare și angajament, terapie psihodinamică).

abordări terapeutice folosite de mine

În practica mea folosesc mai multe abordări terapeutice pornind de la nevoile și dificultățile persoanei cu care lucrez. În alegerea lor mă focusez pe ce spun studiile despre eficiența abordării în tratarea problemei identificate la persoană, dar și la ce se potrivește cu modul în care gândește și funcționează aceasta.

terapia schemelor

A fost creată pentru persoanele care nu erau ajutate de alte forme de terapie, cum ar fi persoanele cu tulburare de personalitate sau cu forme cronicizate ale tulburărilor. În momentul prezent este folosită și pentru tratamentul tulburărilor alimentare, al depresiei și anxietății.

Scopul ei este să ajute individul să recunoască patternuri comportamentale și de gândire care nu îl ajută să trăiască viața pe care o dorește, să înțeleagă cauza apariției acestora, în așa fel încât să gestioneze relațiile, emoțiile într-un mod mai sănătos.

Combină elemente din terapia cognitiv-comportamentală (fiind considerată parte din al treilea val al terapiilor cognitiv-comportamentale), psihanaliză, terapia gestalt.

Terapia prin acceptare și angajament

Este produsul dificultăților creatorului, a lui Steven C. Hayes cu tulburarea de panică. Acesta a realizat că acceptarea experienței trăite de el a contribuit semnificativ la a putea trăi cu ele. Susține că dacă individul nu evită dificultățile pe care le trăiește, nu luptă împotriva emoțiilor proprii, poate trăi o viața împlinită și cum își dorește.

Componentele acestei forme de terapie sunt:

  • momentul prezent;
  • valorile;
  • acțiunea direcționată spre valori;
  • sinele context;
  • difuziunea de gânduri;
  • acceptarea.

Terapia dialectic-comportamentală

Marsha Linehan a creat această formă de terapie pentru a avea o intervenție eficientă pentru persoanele suicidare/ cu tulburare de personalitate borderline. În momentul prezent este folosită pentru mai multe dificultăți asociate cu dificultăți de reglare emoțională.

 Cuvântul dialectic comunică una din ideile esențiale ale gândirii DBT: viața reală este complexă, iar sănătatea nu este ceva ce atingem și avem, ci ceva ce menținem prin intermediul efortului depus: prin alegerea alternativelor benefice pentru noi, prin comportamente care ne ajută.


TERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALĂ

A fost demonstrată ca fiind eficientă pentru o varietate de tulburări, printre care se regăsește depresia, tulburările de anxietate, tulburări alimentare. În cadrul ședințelor CBT sunt folosite fișe de lucru, experimente comportamentale, șamd. A fost creată cu scopul de a fi de o durată mai scurtă - până în 20 de ședințe. Principiile de bază CBT sunt următoarele:

  1. problemele psihologice provin, în parte, din moduri de gândire care nu ne ajută;
  2. probleme psihologice provin, în parte, din modele învățate de comportament care nu ne ajută;
  3. persoanele care au dificultăți psihologice pot învăța să le gestioneze mai bine, experiențând mai puține simptome și având o viață mai fericită.

(APA, 2015)

când știu că am nevoie de terapie?

Dacă ai observat că dificultățile pe care le trăiești îți afectează viața socială, profesională, bună-starea de zi cu, acestea pot fi semne bune că merită să vorbești cu un specialist. Acesta are cunoștințe și obiectivitate de care nici tu, nici cei din mediul tău nu dispun, și te poate ajuta să îți dai seama de care să fie următorii pași îna. te simți mai bine.

CE TIP DE TERAPIE SĂ ALEG?

Indiferent dacă criteriul tău în căutare este să beneficiezi de terapie susținută științific sau să găsești un terapeut cu care reușești să te conectezi autentic, te vei lovi de faptul că în momentul prezent există foarte multe abordări terapeutice. Care este terapia potrivită pentru tine depinde atât de dificultățile pe care le întâlnești, cât și de preferințele tale personale. Abordările terapeutice diferă în scopul pentru care au fost create, în grupul țintă pe care îl au, iar aceste aspecte influențează tehnicile pe care le folosesc, durata lor. Nu există un singur tip de terapie care să fie eficientă pentru fiecare dintre noi, chair dacă unele dintre ele sunt susținute științific pentru o gamă mai largă de tulburări.

Ce să am în vedere când caut un specialist?

Încearcă să îți dai seama de ce dorești de la procesul terapeutic, chiar dacă poate fi dificil să îți formezi așteptări dacă nu le-ai mai accesat. Mulți specialiști vor cuprinde în descrierea lor online dificultăți cu care au lucrat în trecut, abordările folosite de ei, cât și valori pe care le au în vedere în practica lor.


De multe ori nu vei știi înainte să începi procesul cu un terapeut dacă colaborarea cu acesta sau abordarea folosite îți este potrivită. Încearcă să rămâi deschis și să oferi feedback pentru ce te ajută, ce îți este dificil, ce ți-ar plăcea să abordați. Dacă specialistul încadrează aceste dorințe ale tale și este deschis să discutați, etse un semn că poți avea încredere.


Poți găsi informații pe site-ul APA despre terapiile validate științific (pentru anumite probleme psihologice).


Pentru mai multe informații poți accesa acest ghid creat de Organizația Minte Forte.

Unde să caut un specialist?

Există mai multe moduri de a găsi un specialist, dar printre cele mai populare se regăsesc: online prin intermediul platformelor care oferă servicii terapeutice, prin intermediul platformelor de social media (găsind pagina lor de FB sau IG), prin recomandare de către cunoștințe. Fiecare dintre aceste metode, dar și alte metode pot fi eficiente. Consideră și dacă dorești să accesezi terapie online sau față-în-față, acest aspect te poate ajuta să știi cum să cauți.


Platforme prin care poți găsi un specialist:  I'm fine, psiholog.ro

Cât costă o ședință de terapie?

Costurile ședințelor diferă de la specialist la specialist. Experiența și formarea acestora joacă un rol important în tarifele acestora. Serviciile oferite de mine costă 100 de lei pentru o ședință.
Report abuse Learn more